19 Μαρτίου 2013

Το Φονικό Κουνέλι Παρουσιάζει: Η Ιστορία του Ρεμπέτικου (και άλλα όμορφα στο CR Radio)







ΕΣΥ φίλε αναγνώστη έχεις ακούσει ποτέ την ραδιο-φονική εκπομπή μας? Κάθε Πέμπτη, 22.00 το βράδυ μέχρι αργά, πολύ αργά (πότε μέχρι μία, πότε μέχρι δύο, πότε μέχρι τρεις)! Από την συχνότητα του ραδιοφώνου των φοβερών και τρομερών CReatures, πλασμάτων τα οποία μια μέρα - να με θυμηθείτε - θα κατακτήσουν τον πλανήτη όλο!

Μας ακούτε από αυτό το link.

Αν είσαι τυχερός και βλέπεις την ανάρτηση έγκαιρα, θα προλάβεις να συντονιστείς αυτή την Πέμπτη, 21 του μήνα, σε ένα μουσικό αφιέρωμα διαφορετικό από τα άλλα: Το Ρεμπέτικο και η ιστορία του.

Οι ρίζες. Η Μικρά Ασία. Η ανατολή. Οι αμανέδες. Τα μινόρε. Τα γιουρούτικα.

Η ξενιτιά. Οι πρόσφυγες. Ο υπόκοσμος. Οι τεκέδες. Τα απαγορευμένα. Το χασίσι. Τα λεμονάδικα. Η εργατιά. Οι φυλακές. Οι περιοχές του Ψυρρή και ο Πειραιάς. Η δικτατορία του Μεταξά. Η κατοχή. Τα μεταπολεμικά χρόνια.

Οι μεγάλοι ρεμπέτες. Αυτοί που τους διαδέχτηκαν. Η μεταμόρφωση του ρεμπέτικου σε λαικό. Τα χρόνια τα παλιά... Μια διαφορετική Ελλάδα. Εκείνη των παλιών, ασπρόμαυρων ταινιών... και ακόμα παλιότερη. Μια χώρα που δεν γνωρίσαμε ποτέ. Άνθρωποι που έζησαν ζωές τόσο αλλιώτικες, μα οι στίχοι των οποίων μιλάνε μέσα μας βαθιά, δεκαετίες και δεκαετίες μετά.

Μια εκπομπή για ΑΝΤΡΕΣ. Για όσους υπάρχουν. Και για κείνες τις άξιες γυναίκες. Για όσες υπάρχουν.

Πάνω απ' όλα, όπως συνηθίζω στις εκπομπές μου, θα κάνουμε συγκρίσεις με το σήμερα... Τους ανθρώπους τώρα, τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές τους. Γιατί τότε τα χρόνια ήταν δύσκολα, πολύ δυσκολότερα ακόμα και από τα τωρινά... Τόσοι και τόσοι άνθρωποι όμως έβρισκαν κουράγιο στις καρδιές τους να χαμογελάνε... Να αγωνίζονται... Να είναι αληθινοί. Και να δίνουν αξία εκεί που πρέπει.

Περισσότερα από τις ραδιο-φονικές μας συχνότητες λοιπόν! Και για όσους δεν προλάβουν, θα κάνω edit στην παρούσα ανάρτηση και θα ανεβάσω την εκπομπή ηχογραφημένη, κατά πάσα πιθανότητα. :)

EDIT: Ναι λοιπόν, η εκπομπή ηχογραφήθηκε, και την ανέβασα σε δύο μέρη - από τρεις ώρες το καθένα παρακαλώ, μιλάμε για έναν επικό μαραθώνιο έξι ωρών!!! Ξεκινήσαμε στις 10 το βράδυ... Τελειώσαμε 4 τα ξημερώματα... Εγώ και εκλεκτή παρέα μαζί μου στον σταθμό, πίνοντας όλοι μαζί κρασία... Η μεγαλύτερη εκπομπή που έχω κάνει ποτέ, μια ατελείωτη ιστορική αναδρομή στα βάθη του χρόνου και της μουσικής μας κληρονομιάς... Πιστεύω αξίζει να την ακούσετε. Μπορείτε να την κατεβάσετε λοιπόν!

Το Ρεμπέτικο και η Ιστορία του - Πρώτο Μέρος


Το Ρεμπέτικο και η Ιστορία του - Δεύτερο Μέρος







Δε με Μέλει, Γιατί Ακούω το Κουνέλι....



Το αφιέρωμα αυτής της Πέμπτης φυσικά δεν είναι παρά ένα μέρος της εβδομαδιαίας μας εκπομπής... Για την οποία έχω μιλήσει ξανά και ξανά και θα το ξανακάνω. Και τι δεν έχουμε κάνει, από πέρυσι που βάλαμε μπρος τις ραδιο-μηχανές μας...

Εστιάζοντας στα αφιερώματα των τελευταίων 2 μηνών, ανάμεσα σε άλλα ζήσαμε έναν καταπληκτικό BLUES μαραθώνιο πέντε ωρών... (με εκλεκτή παρέα στο στούντιο, με την οποία πίναμε όλοι μαζί ουίσκι και είχα φτάσει να μεθύσω!)








Κάναμε ένα άκρως σκοτεινό και ατμοσφαιρικό αφιέρωμα στο gothic.








Λικνιστήκαμε σε funky/soul ρυθμούς.









Κάναμε μια άκρως επική εκπομπή αφιερωμένη στο Hobbit και σε λοιπές fantasy αδυναμίες.









Και φυσικά συνεχίζουμε το αφιέρωμα μας στην Jazz και την ιστορία της, το οποίο κάποια στιγμή, αφού ολοκληρωθεί (έχω κάνει 5 συνέχειες ως τώρα), θα το ανεβάσω όλο εδώ στο blog να το κατεβάσει και να το ακούσει όποιος ενδιαφέρεται.








Α, έχουμε ξεκινήσει επίσης ένα τρελό αφιέρωμα στην επίσης τρελή και παρδαλή (και αγαπημένη) δεκαετία του '80...... Όπως καταλαβαίνετε, ο κειμενογράφος αυτού του blog συνιστά μια άκρως πολυμορφικά διεστραμμένη περίπτωση μουσικού παραγωγού. Δεν γίνεται φυσιολογικοί άνθρωποι να αναμειγνύουν τόσο πολλά και τόσο άσχετα μεταξύ τους είδη μουσικής στην εκπομπή που κάνουν! Επιτέλους πια, χρειάζεται μια ταυτότητα, ένα μέτρο, κάποιος προσανατολισμός!

Εκτός αν έχουμε να κάνουμε με κουνέλια. Στην δεύτερη περίπτωση, ζητώ την κατανόηση - και γιατί όχι, την υποστήριξη σας.







Αυτά τα ολίγα λοιπόν από το ραδιοφωνικό μας μέτωπο, το μέτωπο του CR Radio... Και αν κάποια Πέμπτη τύχει και δεν είμαστε στον αέρα, μην ανησυχείτε, το πιθανότερο σενάριο είναι απλά να έχω πάρει ρεπό εκείνη τη μέρα - είναι ζόρικες οι τρίωρες, τετράωρες και βάλε εκπομπές, πιστέψτε με!

Αυτό είναι και το γκρουπ της εκπομπής για όσους έχουν facebook. Ο τύπος που γράφει εκεί είναι φίλος και αγαπάει τα κουνέλια. :)

Μη ξεχνάτε. Οι εκπομπές του κούνελου μπορούν να σας κάνουν άλλον άνθρωπο. Έχουν τη δύναμη. Ίσως φυτρώσει πάνω σας γούνα και μακρύνουν τα αυτιά σας, να προσέχετε λοιπόν!

Κλείνω με μια φωτογραφία μου, κατά την διάρκεια της εκπομπής. Τα λέμε!






~

6 σχόλια:

  1. ποπο κατι πιασαρικα σλογκαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίουπ...φίουπ...φίουπ...καλησπέρα Κούνελε !! :)
    Άκουσα εχθές την εκπομπή σου και μου άρεσε πάρα πολύ !!! Ήξερα λίγα πράγματα για το ρεμπέτικο και εψές το βράδυ έμαθα πολλά που δέν γνώριζα !!! Πω..πω....εντάξει...κάποια κομμάτια που έβαλες ούτε που τα είχα ματακούσει ! Υπέροχα τραγούδια και όντως γεμάτα συναίσθημα !!Αλήθεια..πού τους βρήκες όλους αυτούς τους θησαυρούς...τί ωραία φάση !!! Εκείνα τα απαγορευμένα όλα ένα κι ένα..αυτό με τους δυό μάγκες στον τεκέ ήταν τέλειο μιλάμε...χάχάχά...και μου άρεσε επίσης που είχες και παρέα στην εκπομπή και συζητάγατε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα πράγματα !! Έχασα όμως μία ώρα απο την αρχή και άντεξα μέχρι τις 2.45 γιατί θα με έπαιρνε ο ύπνος με τα ακουστικά στα αυτιά και έτσι αποχώρησα απο την παρέα..έτσι αθόρυβα όπως ήρθα...χάχάχ.!
    Συγχαρητήρια για την υπέροχη εκπομπή σου !! Θα ανεβάσεις λές και το jazz αφιέρωμα και πολύ χαίρομαι ! Τόσο καιρό κι εγώ δέν έχω καταφέρει να βάλω να σε ακούσω...έχασα και το αφιέρωμα στο Hobbit και στο gothic ρε γα.´.το...χάχάαα...μή μας λογοκρίνουν κιόλας...
    Άντε..με έπιασε η πάρλα πάλι..φέυγωω...να είσαι καλά Κουνελίνο..καλή συνέχεια σε ότι κανεις ! :ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώ, χαίρομαι πολύ που συντονίστηκες αγαπητή Μυρσίνη και που σου κρατήσαμε καλή παρέα! Να σαι καλά για τα λόγια... Χαχαχα, για ποιά λέξη λες να μας λογοκρίνουν, το ΓΑΜΩΤΟ??? :PPPP

      Να προσθέσω πάντως πως το χθεσινό υπήρξε άνετα το πιο ψυχοφθόρο συναισθηματικά αφιέρωμα που έχω κάνει, ακόμα δεν τα έχω ξεπεράσει τα τραγούδια που έπαιξαν...! Είναι τόσο όμορφα και τόσο ιδιαίτερα, έχουν τέτοιο πλούτο μέσα τους (συναισθηματικό, ιστορικό, στιχουργικό κλπ), που ζορίστηκα όσο ποτέ άλλοτε στην προετοιμασία της εκπομπής... Άξιζε πάντως.

      Όσο αφορά το πως τα βρήκα, ε, πέφτει συνήθως αρκετό ψάξιμο και έρευνα στο διαδίκτυο πριν από κάθε αφιέρωμα μου, χθες έπεσε ακόμα περισσότερο, ευτυχώς υπάρχει το youtube που περιλαμβάνει πολλά καλούδια. ;)

      Θα κάνω edit στο ποστ αύριο-μεθαύριο να ανεβάσω την εκπομπή ηχογραφημένη. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα ανεβάσω κι άλλες ηχογραφήσεις.

      Την καλησπέρα μου!

      Διαγραφή
    2. A, πως μου διέφυγε. Ο "Σταύρακας μες στον τεκέ", άνετα η στιγμή της εκπομπής που έπεσε το περισσότερο γέλιο. Πάμε άλλη μία να νιώσουμε! :P

      http://www.youtube.com/watch?v=AqS6SJ14eAk

      Διαγραφή
  3. Γειά σου ρε Κούνελεε...τσίφτη και καραμπουζουκλήη....χάχάχά...σε ευχαριστώ για το λίνκ..:)))
    Καλή σου μέραα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή