7 Νοεμβρίου 2014

Οι Βάρβαροι ζουν ανάμεσα μας





Οι βάρβαροι ζουν ανάμεσα μας.

Η φωτογραφία αυτή που βλέπετε έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης από πλήθος κόσμου, Έλληνες και ξένους. Προέρχεται από τον τοίχο ενός Δημοτικού σχολείου στη Νίκαια, όπου ζωγραφίστηκε το πελώριο, εντυπωσιακό graffiti που βλέπετε - η έκταση του καλύπτει ολόκληρο τον τοίχο του κτιρίου.

Θέμα του; Ο Αμαζόνιος ποταμός. Δυο παιδιά της Νότιας Αμερικής που μας κοιτάζουν και χαμογελούν. Σκοπός του; Η διεύρυνση της οικολογικής μας συνείδησης, μα και το χάρισμα μιας πολύ ιδιαίτερης, εξωτικής νότας, σε ένα τόσο γκρίζο αστικό περιβάλλον, σαν αυτό που ζούμε. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα υπέροχο έργο τέχνης.

Μα κάποιος ενοχλήθηκε. Το μελαψό χρώμα των παιδιών ανέδειξε τον διεστραμμένο, ψυχονοητικά καθυστερημένο, ρατσισμό του. Αποφάσισε λοιπόν να γράψει ένα ξενοφοβικό μήνυμα πάνω στο έργο, καταστρέφοντας το. Να είχαμε και πολλά τέτοια δημόσια έργα σε αυτή τη χώρα, που κάποτε καυχιόταν για την ομορφιά και τη φιλοξενία της...

Συγχαρητήρια λοιπόν! Και εις ανώτερα.

Ξέρεις, το μόνο που κατάφερες, εσύ κακομοίρη που έκανες αυτή την πράξη, μα και σεις, γελοίοι, που επικροτείτε τέτοιες αντιλήψεις, είναι να ξεφτιλίζεστε ακόμα περισσότερο, φανερώνοντας στον κόσμο το πραγματικό σας πρόσωπο. Τη σαπίλα που ζέχνει κάτω από τα "πατριωτικά" σας προσωπεία. Τον βάρβαρο που κρύβεται κάτω από τον δήθεν Έλληνα. Λέω "δήθεν", γιατί όποιος κατέχει έστω τη στοιχειώδη γνώση και παιδεία, γνωρίζει πως "Ελλάδα" είναι ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ - αν όχι αυτό, δεν είναι ΤΙΠΟΤΑ. Αυτό ήταν κάποτε, τουλάχιστον. Μα εσείς, ψοφίμια, ξεσκίζετε τις σάρκες απ' το παράλυτό της σώμα, καταστρέφοντας οτιδήποτε αξίζει, οτιδήποτε μας φέρνει πιο κοντά, οτιδήποτε μας κάνει πιο ανθρώπινους - οτιδήποτε θα μπορούσε να μας πάει πιο ψηλά.

Μα την αλήθεια, αν υπάρχει έστω και ΕΝΑΣ που διαβάζει αυτό το κείμενο και φέρει τέτοιες αντιλήψεις, ξενοφοβικές και ρατσιστικές, ντρέπομαι βαθιά και αηδιάζω στη σκέψη και μόνο. Όπως αηδιάζω στη σκέψη πως ένα ποσοστό αυτών των νεοβαρβάρων έχουν φτάσει σήμερα να αποκτήσουν ως και πολιτική δύναμη - γιατί ΕΣΥ, βλάκα αμαθή Νεοέλληνα, τους την παραχώρησες.

Μα δεν θα είναι για πολύ - η εικόνα το αποδεικνύει. Με μια ματιά φαίνεται αμέσως ποιος είναι ο πολιτισμένος. Και ποιος ο βάρβαρος. Ποιος δημιουργεί. Και ποιος καταστρέφει.

Εσύ, ο δεύτερος. ΠΟΤΕ δεν θα μπορέσεις να δημιουργήσεις τίποτα. Καμία τέχνη. Κανέναν πολιτισμό. Ποτέ. Γιατί δεν είσαι ικανός. Να το ξέρεις αυτό. Κάτσε βανδάλιζε ελεύθερα λοιπόν. Συνέχισε να μας φανερώνεις ποιος πραγματικά είσαι.


Μένει να το κατανοήσουν αυτό οι πάντες... Και να συρθείς πάλι πίσω στη σπηλιά σου.






12 σχόλια:

  1. Συνυπογράφω την άποψή σου "Κούνελε"........! το αποτρόπαιο και καμένο πράμα που υπάρχει στον εγκέφαλο ενός φασίστα, ότι χειρότερο για την έννοια της ανθρώπινης ζωής. Πράγματα ασύμβατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι Γιάννη. Κάποια πράγματα απλά δε συμβαδίζουν.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος10:42 μ.μ.

    Άσε με, διότι είχα μια κουβέντα με έναν ομοφοβικό, ταυτόχρονα και ρατσιστή τις προάλλες και ακόμα να συνέλθω...
    Το να πω ότι με κάλυψες με αυτά που γράφεις, το θεωρώ περιττό!
    Καλό βράδυ φονικό κουνέλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου αγαπητή μου Αθηνά... Ξέρεις, σε τέτοιες περιστάσεις συζήτησης νομίζω πως η κουβέντα πραγματικά δεν οδηγεί πουθενά (πέρα από το να απηυδήσουμε με όσα ακούμε!). Καλό βράδυ να έχεις...!

      Διαγραφή
  3. Δε ξερω, και δε μπορω να φανταστω τι μπορει πραγματικα να κρυβει η εννοια ρατσιστης...Ρατσιστες εναντια σε ποιον? Στον ανθρωπο? Σε τι? Στο χρωμα? Στης σεξουαλικες προτιμησεις? Σε ποθιο θεο πιστευεις? Στο αν πιστευεις? Ακομα και στο ποια ομαδα ανηκεις? Τι μουσικη που ακους? Τελικα ο ρατσισμος τι ειναι? Αποψη,εικασια? Φοβος για το αγνωστο? Πληρη αγνεια? Η μηπως η κα....λα της εξουσιας απεναντι σε μειονοτητες? Τα εχω ζησει ολα σε πρωτο χερι! Εγω, η καποιος διπλα μου! Απαντηση ομως δεν εχω βρει. Μαλλον ειναι ολα αυτα μαζι και περισοτερα, μα το μονο που ξερω σιγουρα ειναι οτι η λεξη αυτη, μου προκαλει ενα και μονο συναισθημα. ΘΛΙΨΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω δε χρειάζεται να συμπληρώσω κάτι, τα είπες όλα θαυμάσια... Σίγουρα στη ρίζα κάθε ρατσισμού βρίσκεται ο φόβος για το άγνωστο, το ξένο, μα και άφθονα ψυχολογικά συμπλέγματα... Τα οποία έχουν στο παρελθόν φτάσει να θεσμοθετηθούν από λαούς ολόκληρους. Κάποια στιγμή ίσως επανέλθουμε στην ερμηνεία αυτού του φαινομένου... Καλό βράδυ Χριστίνα!

      Διαγραφή
  4. Πολύ εύστοχο κείμενο, πολύ ωραίο και το σκιτσάκι του πάντα στο τέλος.
    Δικό σου είναι, αγαπητέ μου Κούνελε; Μπορώ να το δανειστώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Λωτοφάγε, δεν είναι δικό μου. Το βρήκα στο google, μου άρεσε και το μοιράστηκα μαζί σας. Κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές. Εννοείται να το πάρεις!

      Διαγραφή
  5. Μπράβο σου φίλε κούνελε που αποφάσισες να ασχοληθείς και να αναδείξεις το συγκεκριμένο θέμα. Εδώ έχουμε δύο σοβαρά ζητήματα - το ρατσισμό, και το βανδαλισμό ενός όμορφου έργου τέχνης.

    Για το πρώτο συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ότι δεν επιδέχεται καμίας ανοχής, καθώς αυτή ακριβώς η ανοχή είναι που έφερε αυτούς τους τύπους (δεν τους ονομάζω ανθρώπους) μέσα στη βουλή. Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ομοφοβία και κάθε είδους -φοβία δεν έχουν καμία απολύτως θέση στην κοινωνία μας, και σε οποιαδήποτε πολιτισμένη κοινωνία. Τόσο απλά.

    Για το δεύτερο, είναι πραγματικά θλιβερό το φαινόμενο, και δείχνει πόσο μεγαλοπρεπώς αμαθείς, ζηλόφθονοι και σκατόψυχοι είναι μερικοί (πάλι όχι άνθρωποι). Τί σκατά πρέπει να κουβαλάει κάποιος στο κεφάλι του για να δεί αυτό το υπέροχο graffiti και αντί να κάτσει να το θαυμάσει, το πρώτο που σκέφτεται είναι να το καταστρέψει.

    Παραδόξως, δεν έχει κανένα ορθογραφικό λάθος στο "εμπνευσμένο" του μήνυμα. Θα πρόκειται για διανοούμενο κωλο-φασίστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι αγαπητέ Πίθηκε. Συμφωνούμε απόλυτα, σε όλα. Και, ναι, μάλλον πρόκειται περί διανοούμενου - αν και πιθανό να το έλεγξε αρκετές φορές πριν το γράψει, για να επιβεβαιώσει πως δεν έχει λάθη... Ούτως ή άλλως, και ορθογραφικά να είχε... το μεγαλύτερο του "λάθος" θα βρισκόταν αλλού, εκεί μέσα στο κεφάλι και στις διεστραμμένες αντιλήψεις του. Και εκεί, δυστυχώς, δεν αρκεί η ορθογραφία και η γραμματική για να διορθώσει το πρόβλημα... Τι να πει κανείς.

      Διαγραφή
  6. Σαν ανέκδοτο που ακούγεται... αν είναι δυνατόν. Ο βλάκας χαλάστηκε με ένα γκράφιτι, (άντε να μην ανοίξω το στόμα μου, ποιος ξέρει τι ανωμαλίες θα γουστάρει να βλέπει αυτός..) και αντίστοιχα στη Χιλή ένας αντίστοιχος στόκος της εκεί φάσης σκότωσε έναν πάνκη. Μιλάμε για μαζική επιδημία μα@@@ίας! Δε μπορώ να το χωνέψω, δε μπορώ. πφφφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαθιές ανάσες. Και επανέλαβε μαζί μου: Η λογική θα επικρατήσει. Και πράξεις σαν αυτές θα στραφούν εναντίον τους, στο τέλος. Που θα πάει...

      Διαγραφή