3 Ιουλίου 2014

Το Φονικό Κουνέλι στο φεστιβάλ κόμικς "Με Πενάκι και Σκαπάνη"!






Λοιπόν παιδιά, έχουμε και λέμε. Τις επόμενες τρεις μέρες θα διεξαχθεί στο Θησείο, στο κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το φεστιβάλ κόμικς "Με Πενάκι και Σκαπάνη"! Και, για δες, συμμετέχει με δικό του κόμικ στην έκθεση και το κουνέλι που γράφει αυτό το κείμενο! Τι λέτε λοιπόν, είστε για μια όμορφη, απογευματινή βόλτα στο αγαπημένο μας Θησείο;

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τις εκδόσεις ΚΨΜ και από το Comicon-Shop, και, όπως φαίνεται, θα διεξαχθεί σε έναν όμορφο κήπο, δίπλα στον σταθμό του τρένου. Όπως βλέπετε στο πρόγραμμα που παραθέτω κάτω, περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, συζητήσεων και παρουσιάσεων.








Ο ίδιος έστειλα ένα κόμικ που είχα φτιάξει πέρυσι, στα πλαίσια μιας έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ashmolean της Οξφόρδης. Οι παλιότεροι θαμώνες του Blog ασφαλώς το θυμάστε, καθώς είχα κάνει σχετική ανάρτηση. Ο τίτλος του; "Ένα δειλινό με τους θεούς". :)

Το αυθεντικό κόμικ είναι γραμμένο στα αγγλικά - εξ' ου και τα αποσπάσματα που βλέπετε εδώ. Για τα πλαίσια της εδώ έκθεσης όμως, χρειάστηκε να το μεταφράσω. Στην έκθεση λοιπόν θα το βρείτε στα ελληνικά.

Όσο αφορά την ιστορία; Πρόκειται για ένα κυνήγι θησαυρού ουσιαστικά, δια μέσω πολιτισμών της αρχαιότητας, όπως ο ελληνικός, ο μινωικός, ο ασσυριακός και ο αιγυπτιακός. Όντας 11 σελίδες όλες κι όλες, και καθώς ουσιαστικά επρόκειτο για δουλειά που έφτιαξα στα πλαίσια της σχετικής έκθεσης στο μουσείο της Οξφόρδης, δεν είχα πολλά περιθώρια να αναπτύξω κάποια ιδιαίτερη "πλοκή" ή να εμβαθύνω στους χαρακτήρες. Το κόμικ ουσιαστικά "ακολουθεί" τα αρχαιολογικά ευρήματα του μουσείου (ένα αρχαιοελληνικό κράνος, ευρήματα από έναν τάφο της Κνωσού, ένα αρχαίο κυπριακό αγαλματίδιο μιας θεάς της Γονιμότητας, ένα άγαλμα μιας ασσυριακής θεότητας, κλπ), με τη σειρά που αυτά παρουσιάζονται μέσα από τα διάφορα δωμάτια του. 

Ωστόσο θέλοντας να το κάνω να παρουσιάζει ένα κάποιο ενδιαφέρον, έβαλα τον πρωταγωνιστή να βλέπει μέσα από πρώτο πρόσωπο, σα να επρόκειτο για τον αναγνώστη τον ίδιο, και γνωρίζοντας τους διάφορους θεούς, να ταξιδεύει στον χώρο και τον χρόνο. Οι θεοί συστήνονται και μιλούν στον ήρωα/αναγνώστη, παρουσιάζοντας μας μια γεύση από τις αντιλήψεις και τη φιλοσοφία των αρχαίων πολιτισμών. 

Συμπεριέλαβα επίσης στο κόμικ 4 σκιτσοπαίχνιδα! Από εκείνα που ο αναγνώστης καλείται να βρει το κρυμμένο αντικείμενο μέσα στην εικόνα. Ιδού ένα από αυτά: Μέσα στο δάσος η θεά-μητέρα της Μινωικής Κρήτης έχασε τα δύο φίδια της. Τι λέτε, μπορείτε, μεγενθύνοντας την εικόνα, να τα βρείτε σε διάστημα μικρότερο του ενός λεπτού; :)





Να προσθέσω, τέλος, πως το κόμικ θα παρουσιαστεί στην αυθεντική, "γυμνή" εκδοχή του! Βλέπετε, η εκδοχή που παρουσίασα στο μουσείο της Οξφόρδης περιελάμβανε περισσότερα... ρούχα απ' όσα είχα σχεδιάσει αρχικά! Μουσείο είναι, καταλαβαίνετε. Μου ζήτησαν να περιορίσω κάπως το γυμνό και έτσι αναγκάστηκα και φόρεσα... μαγιό στη θεά της Γονιμότητας! Όχι τώρα όμως, χεχε.

Αυτά τα ολίγα. Φυσικά το κόμικ μου θα είναι ένα από τα πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα που θα παρουσιάζονται στο φεστιβάλ. Έτυχε να δω ορισμένα δείγματα από έργα άλλων Ελλήνων δημιουργών κόμικς που θα συμμετέχουν και μου άρεσαν πολύ. Αν σε αυτό συμπεριλάβετε το πλήθος από events και συζητήσεις που θα γίνουν, μα και τον όμορφο χώρο του Θησείου, νομίζω πως προσφέρεται η φάση για μια απογευματινή βολτίτσα, ενώ μετά μπορείτε να κατευθυνθείτε για κάποιο ποτάκι.

Το φεστιβάλ ξεκινάει αύριο, Παρασκευή 4 Ιουλίου, και διαρκεί ως και την Κυριακή. Ώρες 17.30 ως 22.30. 

Αυτά τα ολίγα λοιπόν!



artwork@Alexandros Markoulakis, email: alyxir81@gmail.com





Πρόσθετο μετά την πρώτη μέρα της έκθεσης: 



Πήγα λοιπόν, είδα και μπορώ να πω πως μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις! Πανέμορφος χώρος, ωραίος κόσμος και άφθονα κόμικς. Τι καλύτερο;

Ωστόσο, καθώς φαίνεται, προέκυψε ένα μπέρδεμα με τους διοργανωτές και... παρουσίασαν ένα άλλο κόμικ από όσα τους έστειλα, όχι το «Δειλινό με τους Θεούς», για το οποίο σας μίλησα εδώ! Αντί αυτού λοιπόν, θα δείτε το, λίγο παλίοτερο, πόνημα μου με τίτλο «Το Έπος του Λεωφορείου»!

Καμία απολύτως σχέση, σεναριακά και σχεδιαστικά, με το άλλο. Όσο σοβαρό και αν είναι το «Δειλινό με τους Θεούς», άλλο τόσο καμμένο είναι το «Έπος». Πρόκειται για δύο διαφορετικές πτυχές του εαυτού μου, θα έλεγε κανείς... Η περισσότερο σοβαρή και η άλλη, η χιουμοριστική. Προέκυψε από τις... δύστυχες εμπειρίες μου με τα ελληνικά λεωφορεία και τη σχετική κοσμοσυρροή, τις δύσκολες μέρες! Αυτή είναι η πρώτη του σελίδα:






Ωστόσο το «Δειλινό με τους Θεούς» κάνει την εμφάνιση του στο φεστιβάλ! Που; Στον κατάλογο του φεστιβάλ, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα κόμικς των δημιουργών που πήραν μέρος. Έτσι λοιπόν άλλη είναι η ιστορία μου που θα δείτε στον κατάλογο, και άλλη κρεμασμένη στην έκθεση. Δε βαριέσαι. Γίνονται αυτά τα λάθη. Με αυτόν τον τρόπο όμως, αν αγοράσετε και τον κατάλογο, θα μπορείτε να έχετε διαβάσει και τις δύο ιστορίες! Ουδέν κακόν αμιγές καλού...


Αυτά λοιπόν!


14 σχόλια:

  1. μπράβο βρε κούνελε πολύ χαίρομαι και θα χαρώ ακόμα περισσότερο αν μπορέσω να το επισκευτώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είτε περάσεις, είτε όχι Βίκυ, εγώ σ' ευχαριστώ για την υποστήριξη και τα καλά λόγια, που πάντα ξέρεις να προσφέρεις! Πάντως το μέρος προσφέρεται για βολτίτσα, αν τύχει και περάσεις.

      Διαγραφή
  2. να σου πω το ένα φίδι το βρήκα σε διάστημα μικρότερο του ενός λεπτού (αυτό πάνω στο δέντρο) το άλλο το είχες κρύψει καλύτερα άρα το βρήκα μετά από δυο λεπτά :)
    πολύ ενδιαφέρον και εντυπωσιακό το δικό σου κόμικ!
    θα δείξει αν θα μπορώ να πάω γιατί για μένα δεν θα είναι μια απογευματινή βολτίτσα αλλά ολόκληρο ταξίδι καθώς δεν μένω στην Αθήνα...
    καλή σου νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ ταξίδι να κατεβαίνουμε κέντρο είναι για μας, Μυστήρια, που μένουμε υποτίθεται Αθήνα. ή έστω, στα προάστια. :P (μία ώρα κατά μέσο όρο για να πάω για έναν καφέ με φίλους!). Δε πειράζει και αν δεν έρθεις, η σκέψη μετράει. Όσο αφορά τα φίδια... ουφ, πάλι καλά που δε τα βρήκες και τα δύο με την πρώτη! Αν ήξερα πως ήταν τόσο εύκολο, θα το είχα σχεδιάσει απ' την αρχή ξανά!

      Διαγραφή
  3. Πονηρά τα φιδάκια σου! Μου αρέσουν πολύ αυτά τα παιχνίδια.
    Ο πάντα φιλόξενος κήπος του Συλλόγου Αρχαιολόγων! Νομίζω πως οι πρώτες του εκδηλώσεις ήταν εκείνες οι δωρεάν προβολές ταινιών κάποιον Αύγουστο, που ήταν ακόμα παχιές οι μύγες.
    Ευτυχώς για όλους μας, κάθε χρόνο γίνεται καλύτερος.
    Θα προσπαθήσω να έρθω και κυρίως να δω από κοντά το κόμιξ σου. Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, οι ωραίες εκείνες μέρες του Αυγούστου. Πάντως το κόμιξ δε διαγωνίζεται, και καλύτερα εδώ που τα λέμε, απλά συμμετέχει στην έκθεση, μαζί με τα υπόλοιπα! Αν πας Λωτοφάγε να μου πεις πως σου φάνηκε η φάση (γενικά). Είμαι και γω περίεργος ομολογώ.

      Διαγραφή
  4. πολυ μου αρεσε το κομικ σου απο παλιοτερα και εννοειται θα ερθω να το δω!
    καλη επιτυχια κουνελε! και πολυ ωραια ευκαιρια για προβολη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και συ καλή επιτυχία? Μα δεν είναι διαγωνισμός Γάτα και το ξέρεις. Εκτός αν εννοείς "γενικά" καλή επιτυχία, όπου τότε θα το δεχτώ με χαρά. :PP

      Διαγραφή
    2. καλη επιτυχια λεμε και στις εκθεσεις κουνελε, στη δουλεια σου δηλαδη!
      να σε δει ο κοσμος και γιατι οχι να εχεις καινουριους κουνελο-φανς ή καποια παρομοια προταση?!

      Διαγραφή
    3. Αααα. Οκ, να με συγχωρείς τότε. Δεκτή και με το παραπάνω η καλή επιτυχία!! Χαχαχα

      Διαγραφή
  5. Έχω ένα comic που λέγεται το φονικό κουνέλι!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια??! Πρέπει να το δω αυτό! Γειά σου Σταυρούλα, ήρθες στο σωστό μέρος νομίζω. ;)

      Διαγραφή
  6. Μπράβο, μπράβο φίλε κούνελε ! Και εις ανώτερα ! Ασφαλώς και το «Δειλινό με τους Θεούς» ταιριάζει περισσότερο στο στύλ του φεστιβάλ, αλλά τί να πούμε ? Κάτι τέτοια είναι που προσθέτουν λίγο σουρρεαλισμό στην πεζή καθημερινότητά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά αγαπητέ Πίθηκε!! Και, ναι, θα συμφωνήσω απόλυτα με το τελευταίο σχόλιο σου...

      Διαγραφή